Körner András már jegyez egy kiváló zsidó szakácskönyvet (Kóstoló a múltból; 201612097), és egy szintúgy remek, kétrészes kultúrtörténeti munkát (Hogyan éltek 1-2; 201323087, 201522100). Most megjelenő művében e két műfajt elegyíti - de nem a két korábbi művet: kötetében a magyar (és nyugodtan
[>>>]
Körner András már jegyez egy kiváló zsidó szakácskönyvet (Kóstoló a múltból; 201612097), és egy szintúgy remek, kétrészes kultúrtörténeti munkát (Hogyan éltek 1-2; 201323087, 201522100). Most megjelenő művében e két műfajt elegyíti - de nem a két korábbi művet: kötetében a magyar (és nyugodtan hozzátehetjük, hogy az európai) zsidó konyha históriáját tekinti át elsősorban kultúr-, gasztronómia-, másodsorban vallástörténeti szempontból. A szerző lenyűgözően gazdag, lebilincselően érdekes anyagot gyűjtött össze; a szöveget egyenrangú félként egészíti ki a képanyag, korabeli fekete-fehér fotográfiák, dokumentumok, rajzok garmadája. Körner az étkezéssel kapcsolatos szövevényes - írásos és szóbeli - szabály- és hagyományrendszer részletes bemutatásán túl elhelyezi azt a kor (elsősorban a tizenkilencedik század vége és a huszadik század első fele) zsidó kisvilágában, bepillantást engedve vallásos és asszimilálódott családok konyhájába, spájzába, ebédlőjébe, kóser éttermek és szállodák termeibe, kisboltok pultja mögé, esküvőkre, bar micvókra, közös mulatságokra, óriási erudícióval keltve életre a letűnt időket. Az első fejezet a kóserség (nagyon is összetett) kérdéskörét tárgyalja, majd olvashatunk az askenázi konyháról, a magyar zsidó konyha történetéről a tizenhetedik századtól napjainkig, a Magyarországon belüli régiók közti szokásbeli különbségekről, a zsidó ünnepekről és a hozzájuk kapcsolódó étkezési (és egyéb) szokásokról, a kóser háztartásról, vendéglátásról és bankettekről, az egykori kóser vendéglőkről, cukrászdákról, kávézókról és panziókról, illetve a kóser élelmiszert gyártó üzemekről és az ezeket árusító bolthálózatról. Az utolsó fejezet tizenhat tipikus zsidó ételt mutat be (pl.: barchesz, gefilte fis, sólet, kindli, maceszgombóc stb.). A függelékben a zsidó konyhát méltató szépirodalmi elbeszéléseket, az 1945 előtti magyar zsidó szakácskönyvek bibliográfiáját, és az idézett receptek listáját találjuk. A kötetet (amely az Ünnepi Könyvhét kiadványai közé tartozik) jegyzetek, irodalom- és képjegyzék, továbbá mutató zárja. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]