Kivonat: |
A törvény megfogalmazása szerint a hungarikum "megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként
[>>>]
A törvény megfogalmazása szerint a hungarikum "megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum". Emellett azonban, a hivatalos listán szereplő értékeken kívül létezik egy sor hétköznapi értelemben vett hungarikum is, ami jogi értelemben véve be nem jegyzett jelző. E termékek, kulturális értékek különleges minőségük, hírnevük vagy egyéb jellemzőjük okán erősen Magyarországhoz kapcsolódnak. Ilyen többek között a magyar gulyás vagy a pörkölt, de hungarikumnak tekinthetjük a hajdúsági tormát vagy a Túró Rudit is. Ilyen, hivatalos és nem hivatalos hungarikumokat mutat be Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila albumformátumú kötete, színes fotók és rövid magyarázó szövegek formájában. A pálinkától a csabai kolbászig, ez egri bikavértől a Törley pezsgőig, a fröccstől az Erős Pistáig, a Pick téliszalámitól az akácmézig, a komondortól a puliig, a kürtőskalácstól a Béres Cseppig, a Magyar Védőnői Szolgálattól Neumann János életművéig, a Zsolnay porcelántól a matyó népművészetig, Hollókőtől Hortobágyig, a magyar operettől a Kodály-módszerig, a táncházmozgalomtól Széchenyi István szellemi hagyatékáig terjed a paletta. A kötet végén betűrendes mutató segíti a keresést. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]
|