Száz magyarországi cukrászdát, valamint híres cukrászokat, süteményeket mutat be a pazarul illusztrált nagyalakú kiadvány, némi művelődéstörténeti kalandozás keretében.*** Az összeállítás bevezetője a cukrász ipartestület munkáját mutatja be, majd történelmi visszapillantást kapunk egészen 1718-ig,
[>>>]
Száz magyarországi cukrászdát, valamint híres cukrászokat, süteményeket mutat be a pazarul illusztrált nagyalakú kiadvány, némi művelődéstörténeti kalandozás keretében.*** Az összeállítás bevezetője a cukrász ipartestület munkáját mutatja be, majd történelmi visszapillantást kapunk egészen 1718-ig, amikor is Hossmann Károly első cukorsüteményesként polgárjogot kapott Budán. A legendás hajdani cukrászdák szintén kaptak egy fejezetet, itt a régi idők kávéházi kultúrájába is belekóstolhatunk, majd Sisi és a Habsburg udvar édességei, ezután a főúri gazdaasszonyok receptjei következnek, és egy fejezet erejéig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is bemutatkozik. Stílusok, enteriőrök világában gyönyörködhetünk ezután, majd egy szegedi körképet követően alapanyagok, eszközök, egy-egy sütemény története tárul elénk, hogy végre az alapos kiképzést követően hazánk száz neves cukrászdáját is közelebbről megismerhessük. A kötet végén a hazai cukrászszakma doyenje, Borbély Béla kap méltatást. A könyv igényessége vitathatatlan, csupán egyetlen hiányérzete lehet az olvasónak - a kötetben szereplő cukrászdák listáját megtalálja ugyan az utolsó lapon, de oldalszám híján nem tudja visszakeresni kedvencét. A gasztronómiai témájú művek közt ott a helye. "www.kello.hu ? minden jog fenntartva"
[<<<]