Cím: |
Magyar tengeri gasztrokönyv
| Alcím: |
Balatoni történetek, helyek, ételek
| Szerző: |
Kalas Györgyi |
Közrem.: |
Vass Ákosné Török Szonja (ill.) |
Szerz. közl: |
Kalas Györgyi ; [Vass Ákosné Török Szonja]
| Kiadás: |
[Bp.] : Jaffa Kiadó, cop. 2018 |
Eto: |
641.5(439)(285.2Balaton) ; 663.2(439) ; 908.439(285.2Balaton) ; 640.4(439:285.2Balaton)
| Szakjel: |
641
| Cutter: |
K 12
| ISBN: |
978-963-475-080-2
| Oldal: |
208 p.
| Megj.: |
Bibliogr.: p. [209-210].
| UKazon: |
201813076
| Kivonat: |
Az Ünnepi Könyvhét kiadványaként megjelent, rendhagyó gasztrokönyv szerzője, kötetének bevezető soraiban a Balatonhoz való kötődéséről vall. Emlékeiben megéled a rendszerváltozás előtti „magyar tenger élete, az az időszak, amikor ő még kislányként élvezhette a nyarakat, és a strandbüfék kínálata
[>>>]
Az Ünnepi Könyvhét kiadványaként megjelent, rendhagyó gasztrokönyv szerzője, kötetének bevezető soraiban a Balatonhoz való kötődéséről vall. Emlékeiben megéled a rendszerváltozás előtti „magyar tenger élete, az az időszak, amikor ő még kislányként élvezhette a nyarakat, és a strandbüfék kínálata ekkor még többnyire csak lángosból, hekkből, palacsintából és főtt kukoricából állt. Miután férjhez ment és gyermekei születtek, egy tóparthoz viszonylagosan közeli kis helységben vásároltak nyaralót, ám az ottani, szegényes kínálat arra késztette a családot, hogy bebarangolják a Balaton környékét és eközben adózzanak a kulináris élvezeteknek is. Kalas Györgyi balatoni történetekbe szőve meséli el, milyen nagy változás következett be az ezredfordulón, a tóparti gasztronómia életében. Fiatal, vállalkozó kedvű szakemberek szinte a semmiből teremtettek, mára már „messze földön híres remek kis vendéglőket. Mesél a balatonszemesi Kistücsök vendéglőről, amely mindent a tulajdonosának, Csapodi Balázsnak köszönhet, majd a Káli medencében 2003-ban megnyílt Kővirág étterem dicséretét „zengi. Zakar Kata és férje, Mészáros György élesztették fel 2007-ben az éttermet, amikor a mirelit nudli helyett regionális ételeket kezdtek el főzni. Hatalmas sikertörténet az övék is, mert a művészvilág körében olyannyira népszerű Káli medence életét „alapjaiban rengette meg vállalkozásuk, amely mára már tökéletesen kiteljesedett. Többek között szó esik még a fővárosi vendéglátásból, munkájának helyszínét a tó partjára áttevő Szikra Gabiról, aki a budapesti Szalonspicc vendéglátóhely hangulatát honosította meg a Balaton partján. A strand büfék sorában kihagyhatatlan a Horváth Csongor és felesége, Kertész Orsolya által működtetett zánkai, Neked főztem nevű büfé. De szót ejt a szerző olyan „anomáliákról is, hogy a biciklivel túrázók nem használhatják a strandok mellékhelyiségeit, és a hekk az bizony nem balatoni halfajta (mint ahogyan ezt sokan hiszik), ennek okán „kakukktojás a helyi halkínálatban. Kalas Györgyi a Balaton iránt érzett olthatatlan szeretettel mesél mindarról, ami fontos és hasznos információ lehet azoknak, akik a tó partjára látogatnak, de azoknak is, akik csak tervezik ezt a kirándulást. A jegyzetekkel kiegészített és rajzokkal illusztrált, szórakoztató, jól megírt könyvet, érdemes ajánlani a magyar tenger szerelmeseinek. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
Pld. |
Raktár |
Rakt.jelzet |
Lelt.szám |
Info |
---|
Balatonboglár fiók : 1 kölcsönözhető; ebből 1 elvihető | 1. | Olvasóterem | 641 K 12 | 60778 | Kölcsönözhető |
|
|