Cím: |
A táplálkozás százmillió éves története
| Alcím: |
Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma?
| Szerző: |
Le, Stephen |
Közrem.: |
Varró Zsuzsa (ford.) |
Szerz. közl: |
Stephen Le ; [ford. Varró Zsuzsa]
| Kiadás: |
Bp. : Typotex, 2021 |
Eto: |
930.85(100) ; 613.2 ; 612.3 ; 316.7
Táblázat |
Kód |
Magyarázat |
ETO jelzet:
930.85(100)
|
Fő |
930.85 |
művelődéstörténet
|
Földrajz |
(100) |
egyetemes, nemzetközi ; nemzetközi, egyetemes
|
ETO jelzet:
613.2
|
Fő |
613.2 |
táplálkozástudomány ; dietétika
|
ETO jelzet:
612.3
|
Fő |
612.3 |
emésztés / élettan ; táplálkozás / élettan
|
ETO jelzet:
316.7
|
Fő |
316.7 |
kultúra szociológiája ; társadalmi élet kulturális összefüggései ; kulturális összefüggések a társadalmi életben
|
| Eredeti cím: |
100 million years of food
| Szakjel: |
930
| Cutter: |
L 40
| ISBN: |
978-963-493-107-2
| Oldal: |
296 p.
| Megj.: |
Bibliogr.: p. [253]-296.
| UKazon: |
202113129
| Kivonat: |
A vietnámi-kanadai biológiai antropológus szerző olvasmányos módon mutatja be, hogy az emberek százmillió éves fejlődésük során milyen táplálékból nyerték ki a fennmaradáshoz szükséges energiát. Könyvében a kutató úti élményeinek elbeszélése közben tárja fel a távol-keleti, az afrikai, az európai
[>>>]
A vietnámi-kanadai biológiai antropológus szerző olvasmányos módon mutatja be, hogy az emberek százmillió éves fejlődésük során milyen táplálékból nyerték ki a fennmaradáshoz szükséges energiát. Könyvében a kutató úti élményeinek elbeszélése közben tárja fel a távol-keleti, az afrikai, az európai és az amerikai konyha és életmód jellemzőit. A könyv középpontjában a civilizációs betegségek okainak feltárása áll, Stephen Le rávilágít, hogy milyen sok területen élünk alapvetően elhibázott stratégiák szerint.*** Ezek egyike abban keresendő, hogy nem vesszük figyelembe, őseink hogyan éltek, vagy csak népszerű, de olykor annál károsabb diéták reklámjainak és ígéreteinek ülünk föl. A mozgás egyike az alapvető szükségleteknek, ám a modern életmódnak megfelelően az ülés lett az alapvető munkaállapot, melyet - ha "egészségesen" élünk - viszonylag rövid időre szakítunk meg, amikor fokozottabban vesszük igénybe testünket: futás, úszás, fitness stb. Míg azt látjuk, hogy őseink átlagosan napi 14-20 km-t gyalogoltak, nem rohangáltak, vagy ugráltak ész nélkül, hanem folyamatosan mentek. A séta olyan hormonokat termel, melyek a cukorbetegség megelőzése szempontjából elengedhetetlenek. A könyvben felmerül emellett a rovarevés élettani és gazdasági oldala és lehetőségei, a gyümölcsök fogyasztásának mítosza, a zöldségek megkerülhetetlen szerepe, valamint a húsok és zsírok evésének tiltása és propagálása egyaránt. A könyv egy útikönyv, egy monográfia és egy életmód-tanácsadó kötet minden előnyét magában foglalja, szórakoztató és ismeretterjesztő mű. A könyv végén jegyzetek, valamint egy igen gazdag irodalomlista található. A téma iránt érdeklődő olvasóknak ajánlható könyv, amely segíthet eligazodni a biztos fogyókúrák és életmód-tanácsadók világában is. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
Pld. |
Raktár |
Rakt.jelzet |
Lelt.szám |
Info |
---|
Balatonboglár fiók : 1 kölcsönözhető; ebből 1 elvihető | 1. | Olvasóterem | 930 L 40 | 62142 | Kölcsönözhető |
|
|