A Kárpát-medence mind talaja, mind éghajlata, mind a kedvező vízrajzi adottságai miatt szőlőtermesztésre messzemenőkig alkalmas. A történelmi Magyarország területén majd minden kicsit is magasabb területen műveltek szőlőt, de az Alföld homokos dombjain is megélt a szőlő és virágzó bortermelő
[>>>]
A Kárpát-medence mind talaja, mind éghajlata, mind a kedvező vízrajzi adottságai miatt szőlőtermesztésre messzemenőkig alkalmas. A történelmi Magyarország területén majd minden kicsit is magasabb területen műveltek szőlőt, de az Alföld homokos dombjain is megélt a szőlő és virágzó bortermelő gazdaságok alakultak ki. A jelen nagyalakú kötet célja, hogy bemutassa a 20. század elejéig bezárólag ezeket a borvidékeket.*** Mindenekelőtt azonban a terminológiában vág rendet a szerző: meg kell különböztetni ugyanis a történeti vagy történelmi borvidékeket a lokális szőlőtermő területektől, ahol csupán a szűkebb közösség termelt bort, alapvetően saját felhasználásra, s a megtermelt bor minősége minden esetben igen alacsonynak számított. A történeti borvidékek azonban már évszázadok óta a helyi igények kielégítése mellett külső piacra is termeltek, s a filoxérajárványt követően sajátos, csak az adott tájegységre jellemző monokultúrák és márkák jöttek alakultak ki. A kötet huszonhárom történeti borvidéket mutat be, melyek közül sok a trianoni békeszerződés következtében a frissen megalakult utódállamokhoz került. A gazdagon illusztrált könyv a Kárpát-medence egységes mezőgazdasági kultúráját és szőlőművelő-örökségét hivatott bemutatni. A téma iránt érdeklődő olvasóknak ajánlható. A kötet végén szakirodalmi tájékoztató található. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]