Cím: |
Zöldségszerelem
| Alcím: |
Titkok és trükkök a vetőmagtól a villáig
| Szerző: |
Dóra Melinda Tünde |
Szerz. közl: |
Dóra Melinda Tünde
| Kiadás: |
Gödöllő : Gingko K., 2022 |
Eto: |
635.1/.8
Táblázat |
Kód |
Magyarázat |
ETO jelzet:
635.1/.8
|
Fő |
635.1/.8 |
zöldségtermesztés, konyhakertészet ; konyhakertészet, zöldségtermesztés
|
| Szakjel: |
635
| Cutter: |
D 82
| ISBN: |
978-615-6326-17-1
| Oldal: |
239 p.
| UKazon: |
202213067
| Kivonat: |
Egyre több helyről hallani, hogy a nagyüzemű mezőgazdaság, a tömeges húsfogyasztás fenntarthatatlan lesz nemcsak hosszú-, hanem akár rövidtávon is. A jelen kötet szerzője egyrészt bemutatja, hogy milyen ökológiai lábnyoma van egy-egy bolti paradicsomnak, milyen többletköltségekkel járnak a
[>>>]
Egyre több helyről hallani, hogy a nagyüzemű mezőgazdaság, a tömeges húsfogyasztás fenntarthatatlan lesz nemcsak hosszú-, hanem akár rövidtávon is. A jelen kötet szerzője egyrészt bemutatja, hogy milyen ökológiai lábnyoma van egy-egy bolti paradicsomnak, milyen többletköltségekkel járnak a nagyüzemi mezőgazdaság során előállított zöldségek, s hogy milyen vegyszerekkel mérgezi magát a lakosság, amikor úgy dönt, hogy a bolti zöldségeket választja, de emellett alternatívát is kínál könyve. A zöldségekből részben vagy teljesen önellátásra berendezkedni vágyó családok és közösségek számára fogalmaz meg hasznos és alapvető tanácsokat, lévén maga is kertész, aki most már Michelin-csillagos éttermeknek szállít zöldségeiből. Dóra Melinda Tünde a saját tapasztalatai mellett számtalan szakcikken és szakkönyvön is átrágta magát, hogy lehetőleg naprakész és tudományosan megalapozott kijelentéseket adhasson át olvasóinak, s ezt egészíti ki a termelőkkel folytatott interjúk sora is.*** A könyv a zöldségtermesztéssel, fogyasztói és étkezési szokásokkal mikro- és makroszinten egyaránt számot vet: miután bemutatja, hogyan változott meg az emberek élete és szokásai az elmúlt évszázadban, rátér az egyes zöldségcsaládokra. Így megismerhetjük a céklafélék, az édesburgonya, a hagymafélék, a karalábé, a káposztafélék, a krumpli, a paprika, a paradicsom, a retekfélék, a saláták, a sárgarépa, a spenót, a tökfélék, az uborka és a zellerek világát: az egyes fejezetek részletekbe menően tárgyalják a növények tápértékét, milyen vitaminokat és jótékony enzimeket tartalmaznak, mikor érdemes azokat fogyasztani az évben, valamint, hogy azok kis léptékű biotermesztése milyen környezeti terheléssel, és a nagyüzemi termelés milyen hatásokkal jár. A hasznos szakkönyvet, ami mindenkit érintő kérdésekkel foglalkozik valóban ismeretterjesztő módon, széles körben érdemes ajánlani. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
Pld. |
Raktár |
Rakt.jelzet |
Lelt.szám |
Info |
---|
Balatonboglár fiók : 1 kölcsönözhető; ebből 1 elvihető | 1. | Olvasóterem | 635 D 82 | 63857 | Kölcsönözhető |
|
|