Kivonat: |
A köztudatban a téli időszak holtszezonnak számít, amikor bármiféle mezőgazdasági tevékenység szünetel. Nem így gondolja azonban az igényes kiállítású, gondosan illusztrált kötet szerzője, a német kertészmérnök, egyetemi tanár, Heidi Lorey, aki a hosszú, enyhe őszökön maga fedezte fel kiskertjében
[>>>]
A köztudatban a téli időszak holtszezonnak számít, amikor bármiféle mezőgazdasági tevékenység szünetel. Nem így gondolja azonban az igényes kiállítású, gondosan illusztrált kötet szerzője, a német kertészmérnök, egyetemi tanár, Heidi Lorey, aki a hosszú, enyhe őszökön maga fedezte fel kiskertjében a téli évszakra időzíthető zöldségek termesztési praktikáit. Szerinte nincs az a téli hideg, amiben ne juthatna friss, saját termesztésű zöldséghez, aki megismeri könyvének szereplőit a klasszikus káposztáktól kezdve a saláták sokféleségén át a pak choi néven is ismert bordáskelig, vagy a bimbós kel és a fodros kel keresztezése révén létrejött különleges "rózsabimbókig". Több mint negyven télen is szedhető zöldség részletes portréját állította össze, beleértve a termesztésükkel, gondozásukkal és a vetésforgóval kapcsolatos összes említésre érdemes részletet.*** Amellett, hogy biztosítjuk családunk egész éves zöldségönellátását, a lehető legtöbbet tesszük a klímavédelemért is, mert nehéz elképzelni annál helyibb és szezonálisabb gyakorlatot, mint hogy a saját kertünkben szedjük télen a zöldséget. További hozadéka e módszernek, hogy kevesebb kártevővel és betegséggel kell számolnunk. A szerző szerint azoknak az amatőr kertészeknek is érdemes elolvasniuk a könyvet, akiknek nincs kertjük, hiszen néhány fejezetből az is kiderül, hogy nemcsak magaságyásban vagy növényházban, de még egy-egy balkonládában is megteremhet némi friss, ropogós zöldség télire. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|