Fehér Béla gyakorlatilag írói pályája kezdeteitől fogva elkötelezte magát a magasszintű gasztronómiai irodalom, és ezen belül is az ízes-kiadós hamisítatlan magyar kulinária mellett. Most megjelenő - Gálffy Zsuzsanna történész-levéltárossal közösen jegyzett - kötetében is e szenvedélyének hódol,
[>>>]
Fehér Béla gyakorlatilag írói pályája kezdeteitől fogva elkötelezte magát a magasszintű gasztronómiai irodalom, és ezen belül is az ízes-kiadós hamisítatlan magyar kulinária mellett. Most megjelenő - Gálffy Zsuzsanna történész-levéltárossal közösen jegyzett - kötetében is e szenvedélyének hódol, egyben tisztelegve a magyar konyha kiválósága előtt egy gyönyörű gasztrotörténeti munkával. A Kakastaréj bár igen gazdag tényekben és történetekben, adatokban és érdekességekben, nem is ebben törekszik leginkább a teljesség igényére, hanem az összhatásban, az élményben és hangulatban, megidézve a legkarakteresebb, legstílusosabb magyar konyhaművészek és -művésznők géniuszát. ***A nyitóesszében (Dölltet porjuh szütty és kavázas upurka) Fehér Béla a magyar és a német konyha tizenkilencedik századi "összecsapásáról" elménckedik, majd ugyanezzel az időszakkal foglalkozik Gálffy Zsuzsanna, aki a kor szakácskönyvkiadási trendjeit tekinti át. Ezt követi sorban a többi írás: Disznó a sófürdőben, A kolbász lassú elmúlása, Vándorló törzsasztal, Podlupka variációk, Főzőasszonyok gyöngye, Egy tál dödölle, Bécsi tulipánszelet - és a többi. Ezekben olyan témák kerülnek terítékre, mint a disznóhúsfogyasztás kultúrája, egykori zöldfőzelékek, a Jókai-bableves története, a magyar kása, tésztafélék a magyar konyhában, legendás édességek, a grenadírmars és a slambuc, a pusztai eledelek a vendéglők asztalán, hogy csak párat említsünk. Mindezek mellett olyanok gasztronómiai fenoménokkal ismerkedhetünk meg, mint Újházy Ede, Báló Jánosné, Daint-Hilaire Jozefa, Vizvári Mariska, Görög Rezső, Zemplényi Szabó Antónia vagy Dobos C. József. Az igényes kivitelű, ismeretszerzésre és kellemes időtöltésre egyaránt alkalmas kiadványt jegyzetek és képjegyzék zárja.
[<<<]