Cím: |
Fenntartható konyha
| Alcím: |
Tennivalók, ötletek és tanácsok a környezettudatosabb vásárláshoz, főzéshez és étkezéshez
| Szerző: |
Glencross, Abi Aspen ; Moore, Sadhbh |
Közrem.: |
Bell, Maria (fotó) ; Kereki Noémi (ford.) |
Szerz. közl: |
Abi Aspen Glencross és Sadhbh Moore ; [ford. Kereki Noémi] ; [fotó Maria Bell]
| Kiadás: |
[Budapest] : Kossuth, cop. 2023 |
Eto: |
641.55(083.12) ; 641 ; 64 ; 620.9.004.18 ; 504.06 ; 504.064.4
Táblázat |
Kód |
Magyarázat |
ETO jelzet:
641.55(083.12)
|
Fő |
641.55 |
ételkészítés, ételek, étrend ; étrend, ételek, ételkészítés
|
Formai |
(083.12) |
előírások ; receptek
|
ETO jelzet:
641
|
Fő |
641 |
élelmiszerek elkészítése, ételek ; ételek, élelmiszerek elkészítése
|
ETO jelzet:
64
|
Fő |
64 |
háztartás
|
ETO jelzet:
620.9.004.18
|
Fő |
620.9 |
energiagazdálkodás
|
ETO jelzet:
504.06
|
Fő |
504.06 |
környezetvédelem
|
ETO jelzet:
504.064.4
|
Fő |
504.064.4 |
hulladékok kezelése
|
| Eredeti cím: |
Weed-free gardening (magyar)
| Szakjel: |
641
| Cutter: |
G 47
| ISBN: |
978-963-544-905-7
| Nyelv: |
magyar
| Oldal: |
175 p.
| UKazon: |
202307067
| Kivonat: |
Mivel a bolygón egyre több az ember, egyre több energiát fogyasztunk, de a készletek és rendelkezésre álló termőföldek száma véges, a mindennapok során elkezdett hódítani a fenntartható élet modellje. A jelen kötet a fenntartható konyha rejtelmeibe vezeti be a lelkes és érdeklődő olvasókat, ugyanis
[>>>]
Mivel a bolygón egyre több az ember, egyre több energiát fogyasztunk, de a készletek és rendelkezésre álló termőföldek száma véges, a mindennapok során elkezdett hódítani a fenntartható élet modellje. A jelen kötet a fenntartható konyha rejtelmeibe vezeti be a lelkes és érdeklődő olvasókat, ugyanis bár a makroszintű folyamatokba nem tudunk közvetlenül beleszólni, igenis mindenki képes valami apró dolgot tenni azért, hogy megelőzzük a klímakatasztrófát, a fajok tömeges kihalását, és úgy általában az emberiség pusztulását. Triviálisnak hathat, de az első lépéseket otthonunkban, konyhánkban is megtehetjük. Ehhez csupán arra van szükségünk, hogy a témában nálunk jártasabb szakemberek véleményét és tanácsait meghallgassuk, s ezt követően tudatosan döntsünk. A döntés már a vásárlásnál, a heti menü megtervezésénél kezdetét veszi, mivel ha arra törekszünk, hogy szezonális élelmiszerekből készítsük el a finom fogásokat, jóval kisebb környezeti lábnyommal is megoldható az étkezés. A szerzők az ételek mellett a teljes konyhát górcső alá vették a berendezéstől a takarításon át egészen a konyhai eszközökig. A fenntarthatóság az eszközök hosszú élettartamára is vonatkozik, érdemes kicsit drágább, de jó minőségű tányérokat, serpenyőket és apróbb eszközöket venni, így azok évekig jó szolgálatot fognak tenni, vagy mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, rokonainktól és barátainktól is megkérdezhetjük, nincs-e esetleg a háztartásukban kettő az adott eszközből, például két fenőkő vagy hámozó, amire éppen nincs szükségük. Az újrahasznosítás, a csereberélés, a minőségi eszközök kiválasztása, ezek apró trükkök, de összeadva igen jelentős hatást tudnak kifejteni. Az ehhez hasonló tanácsok tömkelegét nyújtja át kötetében Abi Aspen Glencross és Sadhbh Moore a szép színes fotókkal illusztrált kiadványában, melyet széles körben érdemes ajánlani. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
Pld. |
Raktár |
Rakt.jelzet |
Lelt.szám |
Info |
---|
Balatonboglár fiók : 1 kölcsönözhető; ebből 1 elvihető | 1. | Olvasóterem | 641 G 47 | 64391 | Kölcsönözhető |
|
|