Cím: |
Natúr borok
| Alcím: |
Bevezetés az organikus és biodinamikus borok világába
| Szerző: |
Legeron, Isabelle |
Közrem.: |
Kingcome, Gavin ([fotó]) ; Molnár Andor ([ford.]) |
Szerz. közl: |
Isabelle Legeron ; [fotók Gavin Kingcome ...] ; [ford. Molnár Andor]
| Kiadás: |
Budapest : HVG Kv., 2023 |
Eto: |
634.8 ; 663.2 ; 631.147
Táblázat |
Kód |
Magyarázat |
ETO jelzet:
634.8
|
Fő |
634.8 |
szőlészet, szőlőművelés ; szőlőművelés, szőlészet
|
ETO jelzet:
663.2
|
Fő |
663.2 |
bor ; borászat
|
ETO jelzet:
631.147
|
Fő |
631.147 |
biogazdálkodás ; ökológiai gazdálkodás
|
| Eredeti cím: |
Natural wine (magyar)
| Szakjel: |
663
| Cutter: |
L 43
| ISBN: |
978-963-565-351-5
| Nyelv: |
magyar
| Oldal: |
232 p.
| Kivonat: |
Vélhetően nálunk még kevésbé ismert az ún. natúr bor fogalma. Bár országonként eltérően definiálják a készítési módjukat, annyiban megegyeznek, hogy az alapanyaguk fenntartható módon termesztett, organikus és biodinamikus szőlő. A borkészítés folyamata során semmit nem távolítanak el belőle, és nem
[>>>]
Vélhetően nálunk még kevésbé ismert az ún. natúr bor fogalma. Bár országonként eltérően definiálják a készítési módjukat, annyiban megegyeznek, hogy az alapanyaguk fenntartható módon termesztett, organikus és biodinamikus szőlő. A borkészítés folyamata során semmit nem távolítanak el belőle, és nem is adnak hozzá semmit, legfeljebb egy kicsi szulfitot. Ez a mozgalom az 1980-as években indult. Persze már korábban is léteztek ilyen borok, ám egyes pincészetek ekkoriban kezdték megkülönböztetni termékeiket azoktól a boroktól, amelyek különböző adalékanyagokat tartalmaznak. A natúr borok világát mutatja be most magyarul is megjelenő könyvében a mozgalom elkötelezett híve, Isabelle Legeron borszakértő, aki RAW Wine néven fesztivált is szervez a natúr boroknak (a borvásárra Londonban, Berlinben, New Yorkban, Los Angelesben és Montrealban egyszerre kerül sor). A szerző bemutatja a természetes borkészítés folyamatait, Franciaországtól Ausztrián és Dél-Afrikán át az Egyesült Államokig megismertet a legfontosabb natúrborászokkal, valamint tematikus csoportokba (pezsgők, fehér-, narancs-, rozé- és vörösborok, félszárazak és édesek, együtt erjesztett borok stb.) osztva több mint száznegyven konkrét bort ismertet. Külön kiemelendő, hogy az utolsó fejezetben a magyar natúrborászok bemutatása kapott helyet, több mint húsz hazai pincészet és termékeik rövid ismertetése. A színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadványt az ajánlott bortermelők listája, fogalomtár, bibliográfia, valamint név- és tárgymutató zárja. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]
|
Pld. |
Raktár |
Rakt.jelzet |
Lelt.szám |
Info |
---|
Balatonboglár fiók : 1 kölcsönözhető; ebből 1 elvihető | 1. | Olvasóterem | 663 L 43 | 64799 | Kölcsönözhető |
|
|