A magyar szőlőművelés és bortermelés évszádos hagyományának rögzítését és megőrzését, valamint a Kárpát-medencei ősi fajták katalogizálását tűzte ki célul maga elé a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely a Kárpát-medence Intézettel együtt szeretné ismét felvirágoztatni
[>>>]
A magyar szőlőművelés és bortermelés évszádos hagyományának rögzítését és megőrzését, valamint a Kárpát-medencei ősi fajták katalogizálását tűzte ki célul maga elé a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely a Kárpát-medence Intézettel együtt szeretné ismét felvirágoztatni e klasszikus szőlőfajták művelését és a belőlük készített bor fogyasztását. Ehhez járulna hozza a jelen kötet, melynek szerzői, Werner János, Gaál Krisztián és Szabó Zoltán öt fejezeten vezetik végig olvasóikat, akiket megismertetnek a legfontosabb fajtákkal, azok művelésével és történetével. Mindenekelőtt az ősi szőlőfajták és a hungarikum fogalmának kapcsolatát kellett tisztázni, majd a második részben a Kárpát-medence fajtaválasztékának rövid alakulástörténetéről olvashatunk. A harmadik fejezetben a Kárpát-medencei ősi szőlőfajták beazonosításának lehetőségeit és nehézségeit járják körbe, legyen szó a fajták írásmódjáról, a szinonimnevekről, a referenciafajtákról, a szőlőfajták azonosításáról és morfológiai leírásáról, valamint a tudományos áttöréseknek köszönhetően a genetikai vizsgálatokban rejlő lehetőségekről. A negyedik fejezetben a már adatolt fajtákat ismerhetjük meg részletesebben: a felhasználási módokat, az ültetést és a metszést, a tőkeművelésmódokat és a támaszrendszereket. Végül az ötödik fejezet a már meglévő és folyamatosan gyarapodó gyűjteményekre irányítja olvasói figyelmét. A kötet végén, a zárszót követően a felhasznált irodalom és a javasolt forrásmunkák kaptak helyet a képi mellékleten kívül. A kötet a szőlészettel, borászattal foglalkozó szakemberek figyelmét fogja magára vonni. "www.kello.hu minden jog fenntartva"
[<<<]